сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Японци вдигнаха защитен купол над радиоактивен блок от АЕЦ

21.2.2018 г.

Японските специалисти приключиха в сряда издигането на защитен купол над един от блоковете на АЕЦ „Фукушима 1“.

Свръхтежкият купол покри трети енергиен блок на разрушената през 2011 ядрена електроцентрала. Този купол трябва да осигури работата по извличането от охладителния басейн на отработено и още неизползвано ядрено гориво. Съобщението е на компанията оператор на централата „Токио електрик пауър“ (Tokyo Electric Power).

Първо от басейна ще бъдат извадени отломките от конструкцията, разрушена при водородните взривове. Изваждането на самото гориво ще започне през есента.

Защитният купол се състои от осем части, всяка от които тежи по 37 тона. Те образуват саркофаг с диаметър 22 и височина 17 метра с тегло 55 тона. Куполът, чието изграждане започна през август, миналата година, трябва да попречи на разпръскването на радиоактивните частици по време на работата и да спира поривите на вятъра, които биха могли да им попречат.

Общо в басейна на горния етаж на енергоблока се намират 566 горивни елемента, включително неизползваните . През 2014 година ликвидиращите аварията успяха да извадят горивото от четвърти блок на „Фукушима 1“.

Както се очаква работата по най-силно пострадалите 1-3 блокове ще завършат след 2020 година. След това специалистите ще могат да започнат подготовката и за най-сложното – изваждането на разтопеното ядрено гориво от вътрешната част на реакторите. Това ще стане най-рано през 2025 година, а пълното ликвидиране на станцията е планирано през 2020 година.

Аварията на „Фукушима 1“ се случи през март 2011 година, когато цунами, след най-мощното земетресение, извади от строя захранването на охлажданите блокове. Разтопи се ядреното гориво, натрупа се водород, който се взриви. В околната среда бяха изхвърлени големи количества радиоактивни вещества, което доведе до радиоактивно заразяване на околните площи. В момента там се провежда активна дезактивация на пострадалите територии. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах