сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Учени откриха супервулкан, способен да погуби с изригването си повече от 100 млн. души

15.2.2018 г.

Геолози от университета в Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 кубически километра магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души.

Изследването е публикувано в списанието Scientific reports. Японските учени за изследвали калдерата Кикай - кратера на вулкана, чието изригване преди 7,3 хил. години е довело до гибелта на цивилизацията в южната част на страната. В резултат те са установили, че куполът му е пълен с магма в радиус от 10 км и височина 600 метра.

Изучавайки и неравностите по повърхността на морското дъно, авторите на изследването са стигнали до заключението, че куполът се разраства и евентуалното му изригване ще е толкова мощно, че ще предизвика цунами, способно да достигне дори крайбрежията на Китай, Южна и Северна Америка.

Освен това, значителното количество пепел, което ще бъде освободено във въздуха, може да доведе до "вулканична зима" в някои територии на Япония. Според учените обаче вероятността за подобен катаклизъм е.... едва 1%. /РИА Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах