сп. National Geographic - Януари 2019
National Geographic KIDS - Декември 2018

В Турция се появиха комарите носители на вируса Зика

29.1.2018 г.

Руската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор предупреди руските туристи за появяването на комари преносители на вируса Зика в редица крайбрежни райони на Турция.

Информацията е публикувана в понеделник на сайта на ведомството и е цитирана от ТАСС. "По данни на Министерството на здравеопазването на Турция в крайбрежните територии на провинциите Артвин, Ризе, Трабзон е регистрирано наличие на преносители на треската Зика", се казва в съобщението.

На същото място, отбелязва ведомството, през миналата година бяха диагностицирани четирима души с вируса след посещение в Куба. Прогнозира се, че ареалът, обитаван от комарите, които пренасят този вирус, ще се разпространи и в централните райони на Турция и до северното крайбрежие на Черно море.

За първи път треската Зика е разпозната през 1947 година в Уганда. Преносител е комарът Aedes aegypti. Първоначално болестта се смята за не особено опасна, но учените вдигнаха тревога след като през 2015 година избухна епидемия от този вид в Бразилия. Тогава се прояви и способността на тази болест да предизвиква тежки вродени дефекти. След като избухна в средата на 2015 г. в Бразилия, Зика зарази повече от 1,5 милиона души по света в около 70 страни.

Заболяването може да причини обрив, но най-често няма характерни симптоми, което затруднява откриването и проследяването му. В редки случаи вирусът може да причини мозъчни дефекти като микроцефалия - необратимо състояние, при което мозъкът и черепът на детето са необичайно малки и деформирани. Комарът Aedes aegypti може да пренася освен зика и вирусите на денга и чикунгуня.

Световната здравна организация не виждаше през миналата година вероятност ваксина срещу Зика да бъде на разположение до 2020 г. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах