сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Един тон слонова кост и един тон люспи от панголини бяха задържани в Кот д'Ивоар

25.1.2018 г.

Един тон слонова кост и един тон люспи от панголини /известни още като люспеници/, бяха задържани в Кот д'Ивоар, съобщи организацията за защита на природата Eagle.

Задържани са шестима души. Според Eagle около 400 предмета, изработени от слонова кост, кожи на пантери, инструменти за обработка на слонова кост и оръжия са задържани от Отдела за борба с международната престъпност на полицията в Кот д'Ивоар.

Трима от шестимата арестувани са граждани на Кот д'Ивоар, а другите трима са виетнамци. Според неправителствената организация, със седалище в САЩ и работеща в десет африкански страни срещу трафика на защитени видове на местната флора и фауна, шестимата са международни трафиканти. Те ще бъдат изправени пред прокурор в петък.

В информацията на Eagle не се уточнява стойността на задържаните предмети, нито откъде произхождат и каква е дестинацията им. Очаква се тези подробности да бъдат обявени официално от полицията на Кот д'Ивоар.

На черния пазар във Виетнам и Китай, люспите от панголин се търгуват по повече от 1000 евро за килограм. В народната медицина на тези страни се води, че те имат многобройни лечебни свойства, както и че са афродизиак. Всъщност, според учените люспите са кератинови и не се различават по състав от човешките нокти например.

Панголинът е уникален бозайник, покрит с люспи, притежаващ дълъг лепкав език, с който лови насекоми. Той обитава тропическите и екваториални гори на Африка и Югоизточна Азия. Този бозайник е най-честата жертва на трафик в света. Само през последните десет години са уловени около един милион панголини.

Панголинът е заплашен от изчезване и е защитен от Международната конвенция за забрана на търговия със застрашени от изчезване диви видове CITES. Популацията му е намаляла с 50% за последните пет години в Кот д'Ивоар, където международният трафик бележи ръст.

Заради засилването на борбата срещу бракониерството и незаконната търговия с животни в Източна Африка, трафикантите използват нови канали, минаващи през Западна Африка, където властите са много по-фокусирани в борбата срещу наркотрафика. В Кот д'Ивоар законът не е особено строг към бракониерите и трафикантите, които рискуват затвор от два месеца до една година, както и глоба от
3 000 до 300 000 CFA франка, /равняващи се на 4.50 до 450 евро/. /CFA франк е валута, използвана в множество централноафрикански и западноафрикански страни. Съкращението CFA идва от Colonies françaises d'Afrique – френски африкански колонии. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах