сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Засаждат 50 милиона дървета за "Северната гора" в Англия

8.1.2018 г.

Британските власти стартираха в неделя план за озеленяване на индустриалните райони на северната част на Англия.

Предстои да бъде създадена нова "Северна гора", която ще наброява 50 милиона дървета. "Разпростиращата се на над 120 мили (193 км) между градове като Брадфорт, Лийдс, Манчестър, Ливърпул "Северна гора" ще увеличи средата за горските птици и летящи мишки. Тя ще защити и традиционните видове от животинския свят", се отбелязва в съобщението от правителството.

Гората ще послужи и за място за спокойна почивка на милионите жители на региона. Организацията на залесяването е в ръцете на два фонда: Woodland Trust и Community Forest Trust. Програмата за създаване на гората ще се реализира в следващите 25 години. Британското правителство вече внесе в проекта 6 милиона паунда.

Тереза Мей, която е премиер на Великобритания, обяви: "Инвестираме 3 милиарда паунда в подобряване качеството на въздуха, в борбата със замърсяването на морската среда като се забрани използването на микрогранули и увеличение на наказанието за жестоко отношение към животните до 5 години лишаване от свобода. Но за да създадем околна среда, която ще е подходяща за бъдещето, ние не можем да спрем на това място и затова подкрепяме създаването на "Северната гора".

Същинското залесяване ще започне през март. Първият участък ще бъде около град Болтън на територия 680 хектара. Създаването на "Северната гора" ще обедини вече съществуващите пет големи горски масива като създаде почти 200-километров зелен пояс в най-индустриалния район на страната. /БГНЕС, ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах