сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Влезе в сила пълната забрана за търговия със слонова кост в Китай

4.1.2018 г.

От 31 декември официално влезе в сила пълната забрана за търговия със слонова кост в Китай.

„От днес... купуването и продаването на слонова кост и нейни производни продукти, където и да било, ще се счита за противозаконно!“, обявиха от Министерството на горското стопанство на страната в официалния си профил в „китайския „Фейсбук“ - Weibo.

„Оттук насетне, ако някой търговец ви каже, че е „получил одобрение от държавата за търговската си дейност” - то той ви мами и нарушава закона“, предупредиха още от ведомството.

Още в края на декември миналата година Китай обеща да наложи забрана върху цялата вътрешна търговия със слонова кост и обработка й до края на 2017 г.. Стъпка, която беше приветствана с радост от правозащитниците в страната, според които повече от 20 000 слона са били убити заради бивните си само през 2015.

По данни на WWF пък, в момента оцелелите четириноги бозайници наброяват едва 415 000. Костите на слоновете и по-конкретно техните бивни са особено търсени в Китай, където те са смятани за символ на висок социален статус. В някои случаи 1 кило от тях достигаше в началото на годината цена от 1 100 долара. Частичната забрана обаче доведе до спад на вноса на слонова кост в Китай с 80%. Цените на необработената кост в страната пък намаляха с 65%. Наложеното вето се отрази и на общо "34 преработвателни предприятия и 143 търговски локации", които ще бъдат окончателно закрити.

От WWF обаче предупредиха, че подобни мерки трябва да се вземат и в Хонг Конг. От организацията се опасяват, че ако пазарът в Китай затвори, то в Хонг Конг неминуемо ще ескалира броят трафиканти на нелегално придобита слонова кост. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах