сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Учени откриха нов гигантски октопод

1.1.2018 г.

Нов вид гигантски тихоокеански октопод бе открит от изследователи на Университета в Аляска, съобщи изданието Earther. Смята се, че той е най-големият екземпляр на октоподите.

През 2012 година учени от Тихоокеанския университет на Аляска и Геологичната служба на САЩ откриха група тихоокеански осмоноги екземпляри в Пролива Принц Вилхелм, които генетично се различавали от другите представители на Enteroctopus dofleini. Но изследователи успели да вземат само неголеми образци от тъкани на пипалата им и върнали животните обратно в морето. В тази връзка не бе ясно дали те си приличат с Enteroctopus dofleini или са напълно друг вид.

Зоолозите извършили подробно сравнение на двете групи животни и открили, че мекотелите наистина си приличали, но са имали и различни външни признаци. Новата разновидност имала накъдрено кожено покритие по цялата дължина на тялото, а в предната част на главата има две бели петна вместо едно. Временно учените така и кръстили гигантското мекотело - „накъдрен гигантски октопод“ (frilled giant Pacific octopus). /БГНЕС

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах