сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Тръмп иронизира глобалното затопляне

29.12.2017 г.

Американският президент Доналд Тръмп иронизира в четвъртък по темата за глобалното затопляне. Помогна му много студената вълна, която донесе в северните щати до минус 40 градуса по Целзий.

"На изток е възможно последният ден от годината да се окаже НАЙ-СТУДЕНИЯТ регистриран някога. Може би бихме могли да използваме малко от доброто старо затопляне на климата, за което нашата, и само нашата страна се готви да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ, за да се предпази от нея. Завийте се!", написа Тръмп в "Туитър".

Семдесет и една годишният милиардер винаги е демонстрирал скептицизъм по отношение на климатичните промени. Дори преди да стане президент той говореше, че то е "китайско изобретение".

Написаното от него предизвика лавина от реакции в интернет. Имаше и учени, които се опитаха да обяснят на американския президент какво означава климатични промени.

"Промяната на климата е много истинска дори да е студено в "Тръмп тауър" в този момент", отговори на президентското послание директорът на Калифорнийската академия на науките Джон Фоли. "По същия начин има гладни по света, дори току-що да сте изяли един "Биг Мак", добави той. "През 2017 в САЩ имаше по три рекорда за горещо време на всеки студен рекорд", обяви Прамила Джайпаят, която е представителка в Конгреса от щата Вашингтон. "Прогнозата за времето не е едно и също нещо с климата. Президентът би трябвало да разбере това. Не е трудно". Според Световната метеорологична организация 2017 ще се окаже въобще най-горещата година за цялата планета.

След влизането си в Белия дом Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата с твърдението, че то би убило работните места в промишлеността.

Администрацията на Тръмп извади климатичните промени от списъка със "заплахи" за САЩ и задвижи отново използването на въглища и разработването на полетата за добив на газ и петрол на федералните защитени територии. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах