сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Започва срещата на високо равнище за климата в Париж

12.12.2017 г.

Началото на срещата се поставя точно 2 години след подписването на Парижкото споразумение за климата.

Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на климата „Една планета” започва днес във френската столица. Инициаторът на срещата, където ще бъдат обобщени резултатите от прилагането на Парижкото споразумение и ще бъдат очертани перспективите за развитие, е френският президент Еманюел Макрон.

Очаква се на срещата на върха да присъстват лидерите на ООН и Световната банка, както и държавните ръководители на най-засегнатите от климатичните промени страни. Те ще вземат участие и в официална закуска в „Елисейския дворец” по покана на Макрон.


Въпреки това, френските природозащитници оценяват перспективите на срещата като „силно ограничени”. Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, което президентът Доналд Тръмп обяви пред 6 месеца, също тегне като черен облак над срещата. Причината се крие във факта, че финансовите нужди за постигане на устойчиво развитие се оценяват на хиляди милиарди долари. Но в периода 2011 - 2016 г. Световната банка е инвестирала много по-скромна сума за екологични проекти – едва 63 млрд. долара.

„Все още няма съответствие между направените изказвания и започнатите дела”, каза Одре Пулвар, директор на Фонда „Природа и човек”.

Ден преди това президентът на Световната банка Джим Йонг Ким увери пък, че „Една планета” ще предостави шанс за конкретен напредък в борбата срещу глобалното затопляне. „Това, което прави тази среща на върха различна, е, че това не е просто още едно политическо заседание на високо равнище”, каза той пред репортери.

„Това ще обедини групи от хора, които обикновено не се събират, особено когато говорим за проблемите на климата”. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах