сп. National Geographic - Декември 2018
National Geographic KIDS - Декември 2018

Египетски археолози откриха мумия в Луксор

10.12.2017 г.

Египетски археолози откриха мумия в една от двете неизследвани досега гробници в южния град Луксор, съобщи Mинистерството на антиките.

Гробниците са открити през 90-те години от германската археоложка Фредерика Камп, макар че тя е стигнала само до входната врата. Те вероятно датират от династиите на Новото царство, които са продължили няколко века допреди 3000 години.

Отговорният министър Халед Ал Енани беше в Луксор, за да обяви откритието в некропола "Дра Абул Нага" близо до известната Долина на царете, където са погребани много фараони, включително Тутанкамон.

В допълнение към погребалните предмети, археолозите откриха "мумия, обвита в лен". Тя вероятно е висш служител. Той още не е идентифициран, но има две възможни самоличности. Гробницата може да принадлежи на лице на име Джехути Мес, чието име е гравирано на една от стените или на писаря Мати, като неговото име и това на съпругата му Мехи са написани на 50 погребални конуса, намерени в правоъгълната камера на гробницата. Другата гробница все още не е разкрита. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах