сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Показват предшественик на човека на 3,6 млн. години

7.12.2017 г.

Събирането на „Малката стъпка“, най-древния скелет на хоминид намерен в Южна Африка, отнема повече от 20 години.

За първи път почти пълен скелет на възраст 3,67 милиона години бива изложен пред обществеността.

На 6 декември вкаменелостите на австралопитек известен още като „Малката стъпка“ бяха показани в Института по еволюционни науки в Йоханесбург, Южна Африка. Над 90 процента от костите на скелета са запазени.

Рон Кларк, палеонтологът, който има най-голям принос за откритието споделя: „Това е първият скелет на възрастен човек, първият скелет с цяла ръка и цял крак, както и най-старият намерен в Южна Африка“.

От 1994 г., когато Кларк попада на четири парчета от човешко стъпало сред животински кости в пещерите Стеркфонтейн, за „Малката стъпка“ е изписано много.

Кларк заедно с други международни експерти вече са издали над 25 научни труда свързани с древната находка, а резултатите от работата ще бъдат обобщени в издание следващата година.

Вкаменелости на скелети са рядка находка, а цели скелети изобщо не са намирани досега. На възраст близо 4 милиона години „Малката стъпка“ се конкурира с по-известния скелет на Люси, намерен в Източна Африка. Луси е на възраст 3,2 милиона години, 40 процента от скелета й са запазени, но няма глава.

„Това е едно от най-забележителните открития в историята на изследването на човешкия произход“, казва Кларк в съобщение до медиите. „И за нас е привилегия да представим находка от подобен ранг днес.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах