сп. National Geographic - Декември 2017
National Geographic KIDS - Декември 2017

Крилът е потенциална храна и за хората

7.12.2017 г.

Китовете, тюлените и някои акули се хранят с крил и явно го харесват, така че защо и ние да не опитаме.

Нe е изключено той да се окаже една от храните на бъдещето. Крилът е сборно название за дребни ракообразни от разреда Euphausiace.

Той представлява отличен източник на протеини: 15% от теглото се състои от протеини, което е същата пропорция както и в мерлузата. Организацията на ООН за изхранване FAO го счита за потенциално хранително вещество за хората.

Всички тези дребни ракообразни, които са с дължина не повече от 0.8 – 6 см. формират колонии съдържащи повече от милион организми на кубически метър. Тяхната биомаса е значителна – до 500 млн. това или пет пъти годишното тегло на улова на риба по света.

По отношение на вкуса, той се доближава до този на скаридите. Мазнините в крила са малко – само 1.5%, но са богати на омега 6 и омега 3 мастни киселини. Те от своя страна са много ефикасни за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Това прави маслото от крил много популярна хранителна добавка. То е по-лесно за усвояване отколкото обикновеното рибено масло. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах