сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Седмицата на Нобеловите тържества започва в Стокхолм

7.12.2017 г.

Седмицата на Нобеловите тържества, по време на която ще бъдат раздадени най-престижните научни награди, започна в Стокхолм.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември в Стокхолмска филхармония.

Призове тази година ще получат 11 души и една организация. Наградата за мир, според волята на Алфред Нобел, се присъжда в Осло. Тазгодишният й носител е Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), която има за цел да привлече вниманието към катастрофалните последици от използването на ядрени оръжия.

Най-старият носител на тазгодишната награда е 85-годишният американски физик Райнер Вайс. Най-младият е 63-годишният британски писател Кадзуо Ишигуро.

Всеки носител на Нобелова награда има право да включи до 14 души в официалната си делегация. Всички разходи за полета и пребиваването в Стокхолм се поемат от Нобеловата фондация.

От 1901 г. насам наградата е присъдена общо 585 пъти, като е получавана от 892 души и 24 организации. Победителите, както винаги, имат натоварен график: интервюта, конференции, срещи със студенти, концерти и, разбира се, празненство - кулминацията на празничната седмица. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах