сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Откриха „История на България“ - с век по-стара от тази на Паисий Хилендарски

30.11.2017 г.

Професор Лилия Илиева и екипът й от Филологическия факултет на Югозападния университет откри оригиналния ръкопис на първата „История на България“ от Петър Богдан.

Тази история е с век по-стара от историята на Паисий Хилендарски. За откритието проф. Лилия Илиева пише в новия брой на сп. „Балканистичен форум“.

Статията й е озаглавена „Открит е първият трактат върху българската история: Петър Богдан, за древността на бащината земя и за българските неща“.

Професор Илиева е направила откритието си, работейки по проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, заедно с екип преподаватели от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет. 

В момента екип филолози и преводачи подготвят за печат оригинала на първата българска история, който ще излезе през идната година.

„Историята“ предшества тази на Паисий Хилендарски с повече от век и е един от етапите в борбата на българските католици за независимост от Османската империя.

Досегашните открития, включително и откритите части от преписите на „Историята“, са приемани като косвени доказателства за съществуването на произведението. По тази причина мнозина са се отнасяли скептично и приемат труда на Петър Богдан като недоказана историческа легенда.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах