сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Съдбата на Източната порта на Филипопол

15.10.2017 г.

Източната порта на Филипопол е бил най- големият и важен вход на града, част от фортификационните укрепления.

Оттук са влизали императори, оттук са тръгвали за Константинопол. Предполага се, че тя е изградена през II век по времето на Император Адриан и е основно реконструирана през IV век.

Комплексът около портата е открит и разкопан през 70-те години на ХХ век от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова.

Източната порта се намира в североизточното подхълмие на Стария град и е първото, което виждат организираните с автобуси туристи. Първият въпрос, който досега си задават, е защо това богатство лежи в насипно състояние и за него очевидно не се полагат грижи.

Точно това попитаха вчера и туристи от Австралия, които случайно присъстваха и на първия работен ден, в който археолозите отново стъпват на обекта.

40 години Източната порта беше управлявана от Министерството на културата, от 5 години официално общината има право да реставрира, но едва миналата седмица обектът е прехвърлен за управление на община Пловдив за срок от десет години и започва реална работа.

Археолог Мая Мартинова поема реставрацията, която ще постави Източната порта съвсем заслужено в първата десетка на най-интересните старини в града. В момента там се извършва основно почистване и фотограметрично заснемане, въз основа на което ще бъде подготвен проектът за реставрация, консервация и експониране. С този проект общината ще кандидатства за финансиране.

Години наред тук се извършваше най- много разчистване на паразитна растителност, а условията за експониране са идеални. Съвсем запазена е широката 13 метра улица с тротоари, направена от големи каменни плочи. Личи и с просто око изтъркването на камъка от превозните средства.

Първоначално построена като мраморна триумфална арка на главния път за Византия в чест на посещението на император Адриан през II век, портата се използва активно близо век, когато остава извън рамките на фортификационните укрепления. През IV век обаче започва изграждането на нова крепостна стена, от камъни и тухли, а триумфалната арка била вградена в нея. В момента се разчистват и двете арки.

Постепенно Източната порта се превръща в най- важната входно-изходна точка на древния град, а значението и нараства след 330 г, когато император Константин прави Бизантум столица и го прекръства на Константинопол. В плановете за реставрация засега е ясно намерението да се подреди колонадата, отличаваща се с изящни коринтски фризове. Части от тях се търкалят от години по каменната улица. Общината е закупила и съседна запустяла къща, която след ремонт ще се превърне в информационен център за археологическия обект.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах