сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Демократът Никола Мушанов

12.10.2017 г.

Никола Мушанов е един от най-видните и ерудирани български политици. Демократ по убеждения на 12 октомври 1931 г. той оглавява правителството на Народния блок.

Никола Мушанов е роден в Дряново на 12 април 1872 г. Завършва право във Франция и се включва много активно в обществения живот на страната, като става основна фигура в Демократическата партия.

Министър е на народното просвещение  (1908-1910) и на вътрешните работи (1910-1911 г.) в първото и второто правителство на Александър Малинов. Автор е на т.нар. Мушанов закон от 1909 г., който вкарва ред в българското образование и го урежда за десетки години напред, като някои от постановленията му важат и днес. 

През 1922 г. е изпратен в затвора като водач на опозицията срещу правителството на БЗНС. През 1931 г. Мушанов влиза в правителството на Народния блок като министър на вътрешните работи и народното здраве, а на 12 октомври оглавява правителството до Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.

Той е и един от актинвните участници в кампанията за спасяването на българските евреи. По-късно е осъден на една година затвор, тъй като участва в правителството на Константин Муравиев, което прави последен опит да избегне настъплението на Съветския съюз срещу България.

В началото на май 1951 г. е арестуван и разследван за връзки със забранените опозиционни партии и последователи на Трайчо Костов. Умира на 21 май в кабинета на лекаря на следствието на Държавна сигурност, като официалната диагноза е „разрив на сърцето“.

Спомените му са публикувани от Издателство „Христо Ботев“ 1992 г. и предстои да бъдат преиздадени този ноември от „Изток-Запад“: „Никола Мушанов. Спомени. Дневник“  

Известна е въздействащата му реч за нуждата от качествено здравеопазване. На заседанието на Народното събрание от 27 май 1924 година  по повод проектобюджета за разходите на Министерството на вътрешните работи и народното здраве възникват спорове относно сумата за закупуване на лекарства, която е фиксирана на 10 милиона лева. При нежеланието на министъра на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев тази сума да се увеличи, дългогодишният народен представител и бъдещ министър – председател  Никола Мушанов се изказва в защита на увеличаване отпуснатата сума:

Господа народни представители! Ние разглеждаме бюджетопроекта на народното здраве. Аз разбирам да не се харчи повече, отколкото е необходимо, но да не похарчим за народното здраве онова, което е наложително, то значи действително да направим престъпление спрямо страната. И след ония думи, които чух от господин Стефанов, и излизайки от онова, което аз зная, за мене е важно сега това, че действително Дирекцията на народното здраве е искала 28 милиона лева за медикаменти. Да иска Дирекцията на народното здраве 28 милиона лева за медикаменти, аз не смятам господа народни представители, че това ще е един каприз.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах