сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Средновековно погребение на делфин озадачава учените

25.9.2017 г.

В Шапел Дом Хю в югозападната част на Гърнзи, втория по големина британски остров в Ламанша, археолози се натъкнали на необяснима находка.

Те попаднали на череп и раменни кости на морска свиня (морски бозайник от разред Китоподобни, близки до делфините), положени в гроб. Черепът има две дупки, широки около 2,5 сантиметра, които според учения Филип Де Жерзе най-вероятно са били пробити от гладни плъхове. 

„Никога не съм попадал на подобно нещо“, казва той.

За необичайната находка се появяват две основни теории. Първата е, че погребението е имало религиозна цел. В Шапел Дом Хю се намират останките от манастир, които според Де Жерзе датират от XIV век. Вероятно тук са живели и идвали монаси. Това кара някои експерти да смятат, че гробът на морската свиня е бил част от церемониално погребение.

Втората теория е, че монасите са смятали да изядат животното (или вече са били консумирали част от него), тъй като през средновековието морските свине са били считани за деликатес. Ако при анализите бъде открита сол може да се окаже, че монасите са се опитали да съхранят месото за по-късно.

Засега Де Жерзе и изследователите в Гърнзи могат само да предполагат защо животното е било погребано. Останките му са изпратени в лаборатория, където ще бъдат подложени на въглероден анализ и други тестове.

Ако открият сол, вероятно ще се окаже, че морската свиня е била предвидена за консумация. Ако ли не - мистерията ще остане неразбулена.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах