сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Веднъж годишно хиляди овце превземат Мадрид

26.9.2018 г.

Фестивалът Fiesta de la Trashumancia отбелязва вековна традиция, свързана със сезонната миграция на добитъка.

На площада пред кметството на Мадрид се появява мъж с черна барета и широк червен колан, който води два впрегнати черни вола. Тази гледка рязко контрастира с модерния град – улиците пълни с коли и осветените витрини на магазините.

Пристигането на воловете на площад „Сибелес“ бележи финала на Fiesta de la Trashumanciaфестивал, който се състои в града всяка есен от 1994 г. насам. От 1995 г., когато испанското Министерство на земеделието решава да подкрепи празника като културно събитие, той се превръща в туристическа атракция. И така  хиляди овце (понякога бикове и коне) превземат испанската столица веднъж годишно. Целта на събитието е да отбележи вековната традиция на сезонната миграция на добитъка.

Празникът е съпроводен с песни и танци - жени с кастанети, традиционни забрадки и широки пъстри поли с престилки и мъже с широки панталони, пъхнати в дълги чорапи, се въртят едни около други в традиционния испански танци jota. Повечето танцьори носят дървени обувки с шипове, които им помагат да се придвижват през калните полета.

Обикновено под звуците на флейти и дайрета кметът на Мадрид поздравява овчарите. Те заплащат 50 монети (maravedís al millar)за хиляда глави добитък – такса определена през 1418 г. за преминаването на овцете през града.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах