сп. National Geographic - Май 2018
National Geographic KIDS - Май 2018

Училищната сегрегация в Европа е една от най-тежките форми на дискриминация

13.9.2017 г.

„Много от европейските държави продължават да изключват децата с увреждания, ромите или децата на мигранти и бежанци от общообразователните училища”, пише в свой доклад комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муизниекс.

„Това пречи на възможностите за учене на децата и е явна несправедливост срещу малцинствата и други уязвими групи от хора. Така се увековечава тяхната маргинализация", казва той.

По неговите думи, страните имат задължението да се борят срещу сегрегацията в училищата, но реалността е много различна. В същото време, политическите лидери и образователните власти понякога не са склонни да направят промени, които да променят съществуващата привилегия за определени групи в образованието.

Докладът идва с редица препоръки, насочени към лидерите на 47-те държави-членки на Съвета на Европа: "Законодателството трябва да бъде достатъчно изчерпателно и изрично, за да се справи със ситуации, в които културата се използва за легитимиране на дискриминацията”. Преминаването към по-приобщаващи образователни системи също е необходимо, припомни комисарят. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах