сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Около Великденския остров се създава защитена морска зона

5.9.2017 г.

Полинезийският народ Рапа Нуи, който живее на Великденския остров в Тихия океан, одобри създаването на нова защитена морска зона – най-голямата в Южна Америка, съобщи чилийското правителство.

Тя ще бъде на площ от 720 000 кв. км. около Великденския остров, който е отдалечен на 3 500 км. от континента, съобщи министърът на околната среда Марсело Мена в изявление пред Конгреса за защитените морски територии, който започна в Ла Серена.

Министърът на външните работи Ералдо Муньос нарече новината „исторически напредък“. Защитените морски зони са райони, в които човешката дейност е ограничена, или забранена, за да бъдат запазени намиращите се там животински видове и биоразнообразието.

Местните жители са одобрили съвместното управление на тази зона с представители на държавата и са гласували риболовът да бъде действително само за лично потребление от народа на Рапа Нуи.

В тропическите води около този световноизвестен с монументалните си статуи остров има коралови рифове, някои видове от които са уникални и не се срещат другаде по света заради отдалечеността на мястото. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах