сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Полски пещерен водолаз откри в Македония най-дълбоката подводна пещера

20.8.2017 г.

Световноизвестният пещерен водолаз Кшищоф Старнавски счупи световния рекорд в дълбоката 240 метра подводната пещера Матка Врело в Македония.

Полякът, придружен от своя екип и с подкрепата на местен клуб стигна до дъното на пещерата след 5-часово спускане. Те използваха специална система за гмуркане, наречена ребридер.

„Матка Врело е изключителен пещера с кристално чиста вода и огромни галерии, изтъкна рекордьорът. С помощта на македонския екип от водолази от клуба „Акватек“, направихме проучване на пещерата до 240 метра дълбочина и повече от 800 метра дължина. Установихме още много възможности за по-нататъшни изследвания в следващата експедиция. Аз търся най-дълбоките пещери в света, а Матка Врело има голям потенциал да се превърне в най-дълбоката пещера, изследвана от човек“, заяви Старнавски.

Той допълни, че на следващата експедиция би искал да огласи този факт и Врело да бъде призната за най-дълбоката пещера в света. Пещерата неколкократно досега е изследвана от местни и чуждестранни водолазни експедиции, но никой не установил на каква дълбочина е нейното дъно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах