сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Климатичните промени ще намалят добивите на пшеница, ориз и царевица в света

16.8.2017 г.

Промените в климата ще намалят добивите на реколтите от ориз, пшеница и царевица, според изводите на екип от изследователи, публикуван в сряда.

Авторите правят своите заключения от 70 вече публикувани проучвания и се опитват – с помощта на много разнообразни методи – да покажат ефекта от глобалното затопляне върху селското стопанство.

Дали ще бъде симулация на реакцията на някои растения към температурните промени, екстраполиране на метеорологическа статистика, изкуствено затопляне на ниви, всички тези методи "показват, че покачването на температурите вероятно ще има отрицателен ефект върху добива на пшеница, ориз и царевица", казват изследователите.

Резултатите бяха публикувани във вторник от Американската академия на науките (PNAS). "Всяко увеличение с един градуса по Целзий на средната глобална температура намалява с около 6% добива на пшеница, се казва в изследването. За ориза намалението ще бъде 3,2%, за царевицата - 7,4% за всеки градус покачване на температурата, докато "оценките за соевия добив почти не показват промяна”.

Тези четири растения са необходими за оцеляването на човечеството, на което осигуряват две трети от поглъщаните калории. Дори в някои региони покачването на температурата да доведе до покачване на добивите, глобалната тенденция ще бъде към понижение и сочи необходимостта да бъдат открити средства за адаптация към затоплянето на климата и за изхранване на постоянно увеличаващото се население на света, подчертават учените. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах