сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Водопад Скакля

27.7.2017 г.

Гара Бов е село в Искърското дефиле, на 50 км североизточно от София. За повечето хора то е една от малките гари, на които експресния влак никога не спира.

Поредната спирка покрай която ще профучите за 2-3 секунди и ще забравите след миг, понесени напред през магическата красота на Искърския пролом. Това, което трябва да да направите, е да се отърсите от експресното и бързото; да хванете пътническия влак, защото до такива места се стига бавно, а щом се окажете там, могат да се видят и усетят само ако мисълта се движи като самия пътнически влак - спокойно, криволичещо и с търпеливо изчакване на всяка спирка.

Гара Бов ще ви посрещне с легенда, написана на вдино място до самата гара. Легендата разказва за френския рицар Сен Бьоф, който на връщане от кръстоносен поход бил пленен точно тук от Калоян. На този рицар е кръстено селото.

Местните ще ви упътят към Вазовата екопътека. И докато се изкачвате все по-нагоре и по-нагоре, докато Искър бавно се превърща в бляскава линийка, криволичеща сред скалите, а дефилето става все по-обозирмо и обширно; докато минавате под водопада Скакля и с присвити очи се взирате наогре и се опитвате да го измерите наум; докато поглъщате цялата красота бавно, с внимание към всеки детайл, за момент погледнете вътре в себе си и открийте вдъхновението, заради което Дядо Вазов е идвал да броди на същото това място...

Из: National Geographic Traveler България

Гостоприемство и приключения

© СББ Медиа АД, 2011

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах