сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Лавандуловите полета на Вашингтон

24.7.2017 г.

Всяко лято уханна лавандула покрива долината Скуим Дънджинес в северозападния щат Вашингтон.

В края на юли в град Скуим се състои фестивал посветен на лавандулата – тридневно празненство с танци, изкуство, джаз и блус, сладолед с лавандула, вино, мартини и маргарити и обиколки на лавандуловите ферми.

Скуим е идеално място за отглеждане на лавандула, която се нуждае от много слънце и малко напояване. За разлика от росните дъждовни гори на полуостров Олимпик, Скуим има собствен микроклимат. Планината Олимпик създава уникална среда, наподобяваща сухите крайбрежни райони на Прованс.

Няколко жени започват да отглеждат лавандула в района в края на 1990-те. През 1996 г. те продават първата си реколта в града в малка шатра и оттогава това събитие прераства във фестивал с 30 000 посетители.

Фермите предлагат различни забавления по време на фестивала – от бране на боровинки и лавандула до танци, сладкиши, работилници за дестилация на лавандулово масло и нощувки.

За производството на лавандула не са нужни пестициди и поддръжката е минимална, което превръща фермите в Скуим в билков оазис за животинския свят.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах