сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Започнаха честванията на 135 години парк „Княз-Борисова градина“

16.7.2017 г.

В събота софиянци имаха възможността в рамките на няколко часа да се повозят безплатно в парк „Княз-Борисова градина“ на един от музейните експонати на Столична община - файтон „Паризер Ландо”, сватбен подарък на княз Фердинанд и Мария-Луиза (1893г.).

Със събитието беше даден и официален старт на честванията на 135 годишния юбилей от създаването на най-големия и най-стар парк в София.

„Във връзка с юбилея на „Княз-Борисова градина“ планираме в рамките на следващите месеци провеждане на различни инициативи", коментира зам.-кметът по Екология Йоана Христова и добави: „Събрахме историята на парка, направихме двуезични клипове с най-интересните моменти от нея – всичко това може да се намери на sofia.bg/Borissova. Предстои възстановяване на автентичния вид на Езерото с водоплаващите птици – вкл. ще направим така, че да заживеят отново в него патици. Планираме да обособим Алея на вековните дъбове и Алея на птиците. Планираме прочистване на гората на Борисова градина от опасни дървета, както и в края на сезона и спрямо гнезденото на птиците, ще поставим голям брой къщички за птици, така че когато дойдат първите прелетни птици в първите месеци на новата година, да намерят и новите си гнезда“.

Заместник-кметът по Култура в СО – д-р Тодор Чобанов, от своя страна посочи: „Тук по алеите на Борисовата градина ние буквално се движим и във времето. Край нас са повече от 50 знакови личности – титаните на българщината. Използваме този юбилей, за да дадем уникална възможност на гражданите не само да видят царския файтон „Паризер Ландо”, но и да се повозят на него. Той е може би най-добре запазеният образец на файтон от края на XIX век. Подарен е от княгиня Клементина по повод сватбата на княз Фердинанд и Мария-Луиза. Това събитие е било изключително важно, защото това е важна стъпка за признаването на Фердинанд като български владетел и утвърждаването на България на европейската политическа карта“.

В рамките на кампанията предстоят следните инициативи:

  • възвъщане на автентичния вид на Езерото с водоплаващите птици – ще бъде поставена къща за птици и ще започнат да се отглеждат в него зеленоглави патета;
  • обособяване на Алея на вековните дъбове;
  • обособяване на Алея на птиците и поставяне на табели на 10-те най-типични за парка вида птици, както и обособяване на наблюдателница за птиците;
  • обследване за здравословното състояние на дърветата в парка и да премахване на опасните дървета в горската част;
  • поставяне на голямо количество компенсаторни къщички за птици в лесопарковата част.

Повече информация по повод 135 години парк „Княз-Борисова градина“ може бъде открита на sofia.bg/Borissova и на страницата във Facebook – Зелени решения за София.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах