сп. National Geographic - Април 2018
National Geographic KIDS - Април 2018

"Плесецк" празнува 60-ия си рожден ден

15.7.2017 г.

"Плесецк" - бившият съветски космодрум и най-северният в света ще отбележи в събота 60-годишнината от създаването си.

Както отбеляза Министерството на отбраната на Русия, по време на съществуването си, от него са били изстреляни над 2000 космически апарата, 1600 космически ракети-носители и над 500 междуконтинентални балистични ракети.

Въпреки факта, че за "рожден ден" на "Плесецк" се счита датата 15 Юли 1957, неговата история датира още от 11 януари, когато правителството на СССР приема с постановление строежа на военното съоръжение "Ангара" в региона Архангелск.

Първоначално "Плесецк" е построен от Съветския съюз като ракетна база за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети R-7. Стартирането на първия космически апарат "Космос-112" се провежда именно от космодрума на 17 март 1966 г.

Именно тогава се и разкрива въобще съществуването на съоръжението, което към този момент се пази в тайна от съветските власти. Това става благодарение на британския учител по физика Джефри Пери и учениците му, които изследвали орбитата на "Космос-112" и установили, че той няма как да бъде изстрелян от Байконур, както е било обявено.

Самият СССР не признава за съществуването на космодрума до 1983 година. Днес "Плесецк" се използва предимно за изстрелване на военни сателити с висок наклон на орбитата или директно в полярна орбита, тъй като териториите на север от космодрума са почти безлюдни и отломките от ракетите могат да падат на земята без да представляват риск за населението. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах