сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

В египетски манастир откриха текст от „бащата на медицината“

12.7.2017 г.

Текстът, написан от Хипократ, е бил намерен от манастирските монаси, които реставрирали древната библиотека.

Вероятно няма по-известен лекар в историята от Хипократ. Много студенти по медицина и днес полагат клетвата на древния доктор за етически медицински принципи.

Макар подробностите около живота му да са неясни, той и до днес се счита за „баща на западната медицина“. Сега археолозите смятат, че са намерили една от медицинските рецепти на лекаря.

Докато работели по реставрацията на манастира „Св. Катрина“ в Южен Синай, монасите попаднали на ръкопис от VI век, принадлежащ на лекаря. Откритието е било обявено и от египетското и от гръцкото правителство, които работели съвместно с гръцките учени.

Ръкописът съдържа медицинска рецепта, която учените приписват на Хипократ, както и три рецепти с рисунки на билки, написани от незнаен автор.

Ръкописът е бил открит на палимпсест от синайската библиотека. Палимпсестите са били правени от опъната кожа, която по това време се е правила трудно и е била доста скъпа. Затова оригиналното съдържание на много пергаменти бивало изтривано и върху тях било писано наново.

В случая с намерената медицинска рецепта върху оригиналното копие има втори слой с библейски текст, известен като „Синайския ръкопис“.

Текстът е бил изучен от специалисти от Early Manuscripts Electronic Library (EMEL), които имат дълготрайно партньорство с манастира.

EMEL използва спектрални изображения за четенето на палимсести. Техниката може да разкрие скрития текст под горния слой и да покаже това, което не се вижда с просто око.

Майкъл Фелпс, изследовател в EMEL, казва пред египетския вестник Ашарк Ал-Асуат: „Ръкописът, който съдържа медицински текстове, ще бъде вписан сред най-старите и най-важните в света“.

Манастирът, разположен в сравнително отдалечена част на пустинята, е бил основан през III-IV век от монаси и теолози. Стените и църквата били построени през VI век и оттогава насам манастирът се обитава от монаси. Днес те не са много на брой – живеят и работят в манастира, където спазват обичаи, непроменени от векове.

Библиотеката съдържа около 3 300 ръкописа, предимно на гръцки, но има и такива на арамейски, сирийски, грузински, арабски и латински.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах