сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Франция спира продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.

7.7.2017 г.

Франция напълно ще преустанови продажбата на автомобили, задвижвани с бензин и дизел, най-късно през 2040 г. като част от амбициозен план за изпълнение на ангажиментите си в рамките на Парижкото споразумение за климата.

Това съобщи новият френски министър на екологията Никола Юло. „Обявяваме край на продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.“, каза той, наричайки мярката „истинска революция“.

Юло заяви, че осъзнава трудността на постигането на тази цел, най-вече що се отнася до производителите на автомобили, но според него френската автомобилна индустрия е способна да се справи с промяната.

Френските компании „Пежо“, „Ситроен“ и „Рено“ са на първите три места в списъка с производители на коли с ниски въглеродни емисии за 2016 г. по данни на Европейската агенция за околната среда.

Досега редица европейски държави обявиха плановете си да ограничат броя на газови и бензинови автомобили по пътищата си за сметка на хибриди или електромобили. Германия например си е поставила за задача до 2020 г. да има по пътищата си 1 млн. електрически автомобила.

През 2016 г. хибридите и електромобилите са представлявали около 3,6% от новорегистрираните коли в Западна Европа. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах