сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

След 100 години Сахара ще се раззелени

7.7.2017 г.

Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да се раззеленят през следващите 100 години и да се превърнат в савана в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне.

Това заявяват климатолози в статия, публикувана в списание Earth System Dynamics. „Глобалното затопляне може да предизвика наистина радикална промяна на климата. В повечето региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая, но в сухия Сахел, в покрайнините на Сахара, ще се случи точно обратното. Ще се подобри положението с достъпа до вода и регионът ще стане годен за развитие на земеделието и животновъдството“, разказа Якоб Шеве от Института за климатични изследвания в Потсдам.

Пустинята Сахара е най-голямото безводно и почти безжизнено място на Земята след Антарктида и Арктика. Тя обаче не винаги е била покрита с пясъци. В не дотам далечното минало, само преди около 30-35 000 години, Сахара е представлявала гигантска зелена равнина, покрита с тревисти растения и храсти.

„Зелената“ Сахара, както смятат днес антрополозите, е помогнала на нашите предци да напуснат Африка и да се разселят по света. За последните няколко милиона години Сахара на няколко пъти е позеленявала и се е превръщала в пустиня, променяйки своя облик заедно с климатичните колебания на Земята, припомня Шеве.

Днес климатът се променя също толкова бързо, както и във времената, когато Сахара се е превръщала в савана или пустиня, което е породило теорията на германския учен. /РИА „Новости“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах