сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Избеляването на кораловите рифове изглежда затихва

20.6.2017 г.

Избеляването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява, след като достигна пик в три последователни години, съобщи Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата.

Това бе най-дългият период от 80-те години на миналия век насам за този много опасен за коралите феномен.

Според изследванията избеляване на коралите вече не се случва в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, което вероятно означава край на този разрушителен за и без това крехката морска екосистема феномен.

Учените ще следят внимателно температурата на повърхността на океаните и избеляването на коралите през следващите шест месеца, за да потвърдят края на това явление, което започна в началото на 2015 г. То е най-сериозното в световен мащаб, тъй като е най-продължителното, най-мащабно и най-унищожителното, наблюдавано някога, подчертава Марк Икън – координатор в НАСА за наблюдението на екосистемите.

От 2015 г. всички коралови рифове на земното кълбо бяха изложени на температура на водата, по-висока от нормалната, и при 70% това продължи достатъчно дълго, за да се стигне до избеляване. Този феномен се наблюдава, когато коралите в резултат на повишаване на температурата на водата изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантелите. Те доставят на коралите тяхната храна и им придават цветовете. Без зооксантелите коралите умират.

Първото избеляване на корали в световен мащаб е регистрирано през 1998 г., когато топлото екваториално течение в Тихия океан Ел Ниньо е било особено силно. Следващия път, когато този феномен беше наблюдаван, беше през 2010 г.

Ако той е ограничен във времето, коралите могат да преживеят и да се регенерират, но продължително избеляване е фатално за тези организми. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах