сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Дарете стария си телефон – спасете тропическите гори

16.6.2017 г.

Изследователят на National Geographic Тофър Уайт е измислил начин да следи за звуци на незаконна сеч.

Трансформационните идеи могат да дойдат отвсякъде. От всеки един от нас. Инициативата на National Geographic Chasing Genius сега събира идеи в следните области: устойчива планета, глобално здраве и как да се изхранят 9 милиона. Най-добрите идеи ще получат награда от 25 000 долара.

Тофър Уайт прекарва много време в разходки – и размисли – за горите и бързото им изчезване.  Той е основател на намиращата се във Сан Франциско неправителствена организация Rainforest Connection, и е измислил проста, но гениална стратегия: използва стари телефони за да улови звуците от незаконна сеч.

Горите изчезват навсякъде по света и то с много бързи темпове. Амазония например е загубила близо една пета от дъждовните си гори през последните четири десетилетия. Изчезването на горите вреди не само на растителния и животински свят, но и е една от основните причини за парниковите емисии. Между 50 и 90% от сечта в тропическите гори е незаконна, според Уайт, но понякога сред какофонията на природата е трудно да се доловят звуците на резачките и брадвите.

На Тофър Уайт му хрумва да  разработи система която представлява мобилен телефон, зареждан от слънчеви батерии с прикрепен към него допълнителен микрофон. Подобно устройство може да долови звуците на резачки от повече от километър. (Подробности как да дарите стария си телефон може да откриете тук.)

Устройството на момента отчита, ако някъде има сеч и изпраща SMS до властите, които могат да определят дали тя е незаконна и съответно да я спрат.

Уайт е използвал устройствата в Камерун, Еквадор и Бразилия. Мълвата за детекторите му се е разнесла и вече търсенето им е толкова голямо, че едва се справя със заявките пристигащи от повече от 20 държави. Устройството вероятно ще може да се прилага не само в борбата срещу изсичането на горите.

Уайт споделя, че не е сам в тази битка: много хора и организации работят неуморно, за да спрат изчезването на горите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах