сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Тропически болести плъзват на север заради климатичните промени

15.6.2017 г.

Заради температурните промени различни човешки патогени се оказват в неочаквани райони и изправят хората пред много нови рискове.

Трийсет и една годишен мъж постъпил в болницата Parkland Memorial в Далас три дни след като се къпал в Мексиканския залив. Оказало се, че топлите води на Атлантическия океан скоро ще го убият.  Усещал невероятна болка на мястото на новата си татуировка на прасеца, която представлявала ръце, обвити около кръст и надпис „Иисус е моят живот“. Имал температура, опасно ниско кръвно налягане. Около глезените му се появили черни мехури. Бъбреците и дробовете му започнали да отказват. Бедрата и пръстите на краката му се покрили с гангренозна тъкан. Два месеца по-късно починал.

Виновникът: натрапчива бактерия наречена Vibrio vulnificus. По принцип тя се появява в топли води и може да се промъкне в драскотини или пресни рани, включително и нови татуировки. Обичайно е инфекции като гореописаната да се появяват от време на време в топлите води от Тексас до Мериленд. Но с покачването на температурите,  редки патогени като този пълзват на север от по-топлите части към полюсите и създават нови рискове за хората. В момента има бум на смъртоносни болести причинявани от Vibrio и то чак до Северния полярен кръг.

Също така не е тайна, че климатичните промени могат да разпространят болести като западнонилската треска, зика и маларията. Това е така, защото пренасящите болестите комари се появяват на все по-нови места: от планинските области на Етиопия до САЩ.

Промените във валежите, вятъра и температурите местят на север и заплахата от други човешки болести: от холерата до ядяща мозъка амеба и хантавирусите, разпространявани от гризачи. Тези промени стават все по-значими.

„Вероятно в даден момент всеки от нас ще го сполети“, казва Стенли Малой, микробиолог и декан в щатския университет в Сан Диего. „ Може да е болест, пренесена от комари на места, където не е съществувала. Може да е най-прост случай на салмонела, но ще порази всички ни“.

В момента много внимание се обръща на пряката заплаха от климатичните промени, като покачването на морското ниво и дългите суши, но учените едва сега започват да разбират заплахата от болестите. Това отчасти е така, защото при сложната промяна на еко системите най-трудно ще бъде да се предскаже поведенческия отговор на най-малките брънки в тези системи, като насекоми и микроби.

В Европа например кърлежите-преносители на Лаймска болест, някога типични само за юга, превземат нови територии и стигат чак от Швеция. Някои зими просто не са достатъчно студени, за да убият личниките и това им позволява да изкарат още един сезон. Подобен въпрос засяга уралската част от Русия, където през последните 20 години има 23-кратно увеличаване на енцефалит, причиняван от кърлежи.

Друг пример са пясъчните мухи, в които има паразити, причиняващи лайшманиоза - те вече се срещат и в северен Тексас.

От всички споменати най-добре проучено е разпространението на vibrio бактериите, които могат да разболеят или убият плуващите или любителите на морски дарове, макар че за да виреят им е нужна топла вода.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах