сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Странни светещи създания превзеха Тихия океан

13.6.2017 г.

Тропически животни с форма на тръбички, наречени пиросоми и известни като „огнени създания“, изпълниха северозападната част на Тихия океан и Аляска. Никой не знае защо.

След три години безпрецедентно топли води край Западното крайбрежие на САЩ температурата на морето най-сетне се нормализира. Крилът се завърна и отново има богата храна за сьомгата. Морските лъвове и другите морски бозайници вече не гладуват. Изглежда нещата се оправят.

Но се появиха Те.

В началото на тази пролет милиони странни медузоподобни биолуминисцентни морски създания – някои по-дълги от 60 сантиметра – започнаха да задръстват рибарските мрежи, да се закачат за рибарските куки и да се сипят по плажовете на Западното крайбрежие. Тези желатиноподобни животни, наречени пиросоми, обикновено се срещат в тропиците, но понякога се забелязват и на север в Британска Колумбия. Тази пролет обаче те буквално превзеха океана от Орегон до залива на Аляска. Изглеждат твърди, приличат на краставици и са покрити с малки издатини, но изпускат слуз при допир.

„Наистина е странно“, казва изследователят Дженифър Фишер. „ Никога не съм виждала подобно нещо.“

„Не можем да повярваме колко са много“, споделят й колегите й.

Пиросомите са толкова рядко срещани, че някои  учени не са и чували за тях. Специалистите от Западното крайбрежие намират оскъдна информация за тях в научната литература и не е ясно какъв ефект ще имат върху околната среда, макар повечето учени да подозират, че такъв ще има.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах