сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Тютюнът убива 7 млн. души годишно

31.5.2017 г.

В Международния ден за борба с тютюнопушенето от Световната здравна оргнизация съобщават, че пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 7 млн. души всяка година.

От агенцията на ООН посочват също, че са необходими по-стриктни мерки за ограничаването на употребата на растението, призовавайки страните да забранят пушенето на работното място, както и на затворени обществени места, да забранят рекламирането му, както и да увеличат цените на цигарите.

„Тютюнът заплашва всички ни“, каза директорът на СЗО Маргарет Чан. „Тютюнът утежнява бедността, намалява икономическата продуктивност, допринася за лошия избор на храна в домакинствата и замърсява въздуха на закрито“, посочи още тя.

В доклад, публикуван в навечерието на Световния ден без тютюн, СЗО предупреди, че годишната смъртност от употребата му достига до 7 млн. души, което представлява увеличение с 3 милиона от началото на века. Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб.

В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века.

„До 2030 г. над 80% от смъртните случаи ще са в развиващи се държави, които все повече се превръщат в обект на цигарените компании, търсещи нови пазари, където да заобикалят все по-стриктните регулации в развитите страни“, посочи Чан.

Докладът на СЗО посочва, че употребата на тютюн има и отражение върху световната икономика, като отнема над 1,4 трлн. от домакинствата и правителствата всяка година под формата на разходи за здравеопазване и загубена продуктивност. Това е близо 2% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

В тазгодишния си доклад от СЗО за първи път включват и още един негативен аспект на бизнеса с тютюн – вредата върху околната среда, нанесена от производството на цигари до изхвърлянето на фасове и други отпадни продукти от пушачи.

„Жизненият цикъл на тютюна, от началото до края си, представлява един изключително замърсяващ и вреден процес“, посочи от своя страна помощник-генералният директор на СЗО Олег Честнов.

В доклада се съобщава, че отглеждането на тютюн често изисква големи количества торове и пестициди, а отглеждането му е основна причина за обезлесяването на редица държави. Това до голяма степен се дължи на големите количества дървен материал, необходими за подправянето на тютюна – според СЗО едно дърво е необходимо за производството на 300 цигари.

В същото време отпадъците от производството на цигари съдържат около 7000 токсични химикала, сред които и канцерогени. В допълнение цигарените фасове съставляват 40% от всички боклуци, събирани при почистването на крайбрежните и градски райони. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах