сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Намаляването на зеленината в градовете ще повиши температурата им със 7-8 градуса до 2100 г.

30.5.2017 г.

Изследване, публикувано в списание „Нейчър“, показва, че намаляването на зеленината в градовете допринася за повишаване на температурите в тях и съответно – засилване на глобалното затопляне.


Под въздействие на глобалното затопляне и феномена „градски топлинни острови“ средните температури в големите градове може да се увеличат със 7-8 градуса до 2100г., сочи изследването.

Тези прогнози се базират на продължаващо увеличение на емисиите на парникови газове. Около 5 градуса от това увеличение на температурите ще се дължи на глобалното затопляне, а останалите – единствено на намаляването на зеленината в градовете за сметка на бетона и асфалта.

Това допълнително повишаване на температурите в градовете води до увеличаване на разходите за енергия за охлаждане на сградите, до рискове от санитарен характер, до по-замърсен въздух, до по-ниско качество на водата и не на последно място – до понижаване на продуктивността на труда.

Учените са изчислили и цената на тези негативни промени. Средно засегнатият град сред проучваните 1692 града, ще губи между 1.4 и 1.7% от БВП годишно до 2050 г. и между 2.3 и 5.6% от БВП до 2100г. „За най-засегнатия град тези загуби могат да достигнат до 10.9% от БВП до 2100 г. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах