сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Изчезващите американски жерави

30.5.2017 г.

От някога процъфтяващата популация на американските жерави днес е останало ято от 300 птици.

Американският жерав често е считан за символ на изчезващите видове и сочен като успешен пример на възвръщане на хабитатите.

Той е висок около 1,5 метра и размаха на крилете му стига 2 метра. Това е най-високата птица в Северна Америка, която живее в природата до 20 години.

Американските жерави съществуват от 60 милиона години и са един от малкото оцелели представители на мега фауната на плейстоцена.

През 1941 г. броят на тези едри, величествени птици значително спада. Остават едва 16 птици и шансовете  за оцеляването им изглеждат малки.  

Благодарение на общите усилия на природозащитниците, работещи с Американската и Канадската правителствени агенции и неправителствени организации, през 1970-те броят на птиците се покачва до 60.

На 18 май по традиция се отбелязва денят на американския жерав - той насочва вниманието на обществеността към заплахите пред които се изправят тези уникални птици и усилията, полагани за тяхното спасяване.

Днес американският жерав продължава да бъде една от най-редките птици в света.  Макар броят им да продължава да расте, Международният съюз за защита на природата  все още ги счита за застрашени.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах