сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

42 години Силата владее Галактиката

25.5.2019 г.

На 25 май 1977 г. се състои премиерата на един от най-успешните филми на всички времена - „Нова надежда“, който поставя началото на легендарната сага „Междузвездни войни“.

„Нова надежда“ е с бюджет 11 милиона долара, но генерира приходи в размер на 460 милиона долара в САЩ и 314 милиона долара отвъд океана.

Филмът се сдобива с множество отличия, както и шест номинации за „Оскар“.

В момента „Междузвездни войни“ е третата най-печеливша филмова поредица след „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“.

Епизодите от 4 до 6 („Нова надежда“, „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“) формират „оригиналната трилогия“ , а от 1-ви до 3-ти са продължение на поредицата, действието на което всъщност предхожда събитията от оригиналната трилогия. Епизодите от 7-ми до 9-ти представляват финалната трилогия на сагата.

Освен трите основни трилогии е замислена и „антология“. В нея ще влизат 3 странични истории от вселената на „Междузвездни войни“.

Първият филм от антологията излезе с името „Rogue one: История от Междузвездни войни“. Тук мисията на бунтовниците е да откраднат плановете на първата „Звезда на смъртта“, най-мощното имперско оръжие по онова време. Останалите филми от антологията ще разказват личните истории на два от персонажите – Хан Соло и Боба Фет.

Оригиналната трилогия се харесва и на зрители, и на критици, докато отзивите за първото продължение са смесени.

Дори хора, които не са гледали сагата, са чували джедайския поздрав „Нека Силата бъде с теб!“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах