сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Най-рядката костенурка в света

23.5.2017 г.

В Световния ден за защита на морските костенурки ви предствяме последните три сладководни шанхайски мекочерупчести костенурки.

Във водоемите на китайската провинция Юннан екип природозащитници се надяват да намерят костенурка с ценна сперма.

Шанхайската мекочерупчеста костенурка е един от най-силно застрашените от изчезване видове в света. В зоопарка в Суджоу живеят по една мъжка и една женска костенурка, а във Витенамското езеро Донг Мо има още един мъжки (предполага се, че е мъжки, но тъй като са почти неуловими е трудно да се определи пола). През февруари миналата година в зоопарк във Виетнам почина четвъртата костенурка от вида, за която се смяташе, че е на 100 години. Така световната популация на шанхайската мекочерупчеста костенурканамаля с една четвърт.

Шанхайската мекочерупчеста костенурка е най-голямата сладководна костенурка в света. Тя живее до 100 години и може да стигне до 90 килограма.

Видът започва да намалява драстично през втората половина на XX век, когато строителството край  Червената река унищожава местообитанията им. Китай все по-упорито търси възобновими източници на енергия и затова в югозападната част на страната се строят множество язовири, което се оказва пагубно за биоразнообразието в района.

Почти всички видове морски костенурки са застрашени, както и много от сладководните им събратя като шанхайската мекочерупчеста костенурка. Яйцата, месото и кожата им ги правят примамливи за бракониери, а местообитанията им са изключително чувствителни към климатичните промени.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах