сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

Саудитска Арабия вече не води класацията за най-големи петролни запаси

22.5.2017 г.

В опит да хвърлим повече светлина върху донякъде мъгливия петролен сектор, ви представяме страните с най-големи петролни залежи към момента.

Непостоянните цени на петрола през изминалото десетилетие тревожат бизнеса, националните правителства и създателите на глобалната политика.

Ценовата несигурност, загрижеността за околната среда и нарастващият световен апетит за твърди горива правят все по-акутален въпроса дали има достатъчно петролни запаси*, които да задоволят търсенето, а също и какви ще бъдат последиците от добива му.

В опит да хвърлим повече светлина върху този донякъде мъглив сектор ви представяме страните с най-големи петролни залежи към момента.

В продължение на много години класацията беше оглавявана от Саудитска Арабия и мнозина са шокирани, че тя е изместена от челната позиция.

11. САЩ – 35 230 милиона барела (2016 г.)

През последните години САЩ се издигнаха издигнаха в класацията поради нарасналата употреба на неконвенционални добивни методи, позволяващи извличането на повече нефт и газ.

10. Нигерия – 37 062 милиона барела

Въпреки сериозните петролни запаси на Нигерия проблем тук представляват вандализмът свързан с нефтопроводите, отвличанията и превземането на нефтени съоръжения. Петролната индустрия представлява около 14% от икономиката на страната.

9. Либия – 48 363 милиона барела

Либия разполага с най-много нефтени запаси от всички африкански страни. Либийският петрол съставлявал 98 % от държавните приходи през 2012 г., но поради политическата нестабилност в момента ролята на Либия като нефтопроизводител значително е намаляла. Очаква се след подобряването на политическата ситуация петролът да ускори икономическото развитие на страната.

8. Русия – 80 000 милиона барела

Русия изобилства от природни енергийни източници, като най-значителни са петролните залежи в Сибирските райони.

7. ОАЕ – 97 800 милиона барела

Нефтът в ОАЕ е открит през 1958 г. и благодарение на него Емирствата се превръщат в модерна страна с висок стандарт на живот.

6. Кувейт – 101 500 милиона барела

Въпреки малката си територия Кувейт се нарежда на шесто място в света с петролни  залежи от 101 500 милиона барела.

5. Ирак – 158 400 милиона барела

Под Ирак се намират едни от най-големите доказани залежи от суров петрол в света, но поради гражданските размирици и военни действия през последните няколко десетилетия добивър е почти невъзможен.

4. Иран – 158 400 милиона барела

Петрол в Иран е добит за първи път през 1908 г. и се предполага, че при сегашното темпо на извличане залежите ще стигнат за над 100 години. За разлика от саудитския петрол, който се намира в няколко големи и много богати нефтени находища, иранският е пръснат в около 150 находища, в много от които има и суров петрол и природен газ.

3. Канада – 169 709 милиона барела

Повечето петролни залежи на страната, които могат да бъдат извлечени с конвенционални методи се намират край Албърта, една от западните провинции на Канада.

2. Саудитска Арабия – 266 455 милиона барела

Счита се, че петролните запаси на Саудитска Арабия съставляват една пета от световните. Мноина все още смятат, че страната може да надмине Венецуела в класациите за доказани петролни находища. 

1. Венецуела – 300 878 милиона барела

В продължение на много години класацията беше оглавявана от Саудитска Арабия и мнозина са шокирани, че в момента челна позиция заема Венецуела.

Ето какво пише Анди Стърн за стремежа към нефтените залежи в книгата си „Кой спечели петролните войни“:

„Откакто петролът стана основно гориво, той се превърна в причина за някои от най-кървавите световни конфликти...Жаждата за огромните печалби от петрола примамва правителства и компании да действат далеч отвъд границите на своите държави. Американски, британски и френски мултинационални гиганти правят всичко възможно да се доберат до чуждите нефтени залежи. Без колебание подкупват или направо свалят правителства в Африка, Азия и Латинска Америка, за да контролират ценната суровина“.

*Доказани петролни запаси са онези, които могат да бъдат извлечени от земята при съществуващи икономически и политически условия със съществуваща технология.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах