сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

За първи път археолози откриват човешки жертвоприношения в корейски археологически обекти

16.5.2017 г.

Два скелета, датиращи от V в., са били открити под стените на Лунния замък в град Дженджу в Южна Корея – столица на някогашното кралство Сила, посочиха от Службата за културно наследство в страната.

Жертвоприношенията са били направени, за да може да се осигури успешното строителство на обекта.

„Това е първото археологическо доказателство, че фолклорните истории за хора, погребани в основите на сгради, мостове и стени, са истински“, заяви Чой Мун Джунг, говорителка на Националния изследователски институт за културно наследство на Дженджу.

Погребването на живи слуги, заедно със загинали крале, за да им служат в отвъдното, е добре позната практика в корейската история.

В момента още не е известно как двамата души, заровени под Лунния замък са загинали, но е сигурно, че не са били погребани живи.

„Като се има предвид, че няма признаци за съпротива, когато са били погребвани, те трябва да са били заровени в безсъзнание или мъртви“, посочи изследователят Парк Йон Джунг.

„Фолклорът показва, че хора са били жертвани, за да умилостивят боговете, като с тях се отправя молба за осигуряване на това, че построените структури ще издържат дълго време“, допълни той.

Двата скелета са били открити един до друг под западната част на стените на двореца. В момента се провеждат и други ДНК тестове, с които да се установи какъв живот са водили загиналите.

Кралство Сила е едно от трите, зародили се на Корейския полуостров през първото хилядолетие, като през 668 г. се предполага, че то е покорило другите две. По-късно то се разпада и през 935 г. е завладяно от нашественици. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах