сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

На 8 май 1978 г. Райнхолд Меснер изкачва връх Еверест без кислороден апарат

8.5.2018 г.

На 8 май 1978 г. Райнхолд Меснер изкачва връх Еверест без кислороден апарат.

Райнхолд Меснер е и първият алпинист в света, изкачил всичките 14 осемхилядници. Автор е на 63 книги, преведени на десетки езици.

В „Моят живот на ръба“ Меснер разказва:

„Логистично изкачването на Еверест не е лесно. Пътят е много дълъг. От техническа гледна точка, още в самото начало има места, които представляват сериозно предизвикателство и са много опасни. Но само в началото. Ако тези препятствия и трудности биха били в края, Маунт Еверест щеше да бъде ад.“

В обръщението си към българските читатели в същата книга големият алпинист пише: „Винаги съм мечтал да прекося света, но далеч от отъпканите пътища, пътните знаци и без предварителни усилия за получаване на разрешение. Това е мечтата на съвременния чергар. При това съм романтик и не преставам да лелея идеала за обикновен, естествен начин на живот. За да бъде постигнат трябва да намалим излишъка от удобства и да се ограничим до най-същественото.  За да придобие стойност живота ми, доброволно стигам до екстремната точка на лишенията и се оказвам в изолация.“

До март 2012 г. Еверест е изкачен 5,656 пъти, но има 223 смъртни случая. Това е основната причина през 2015 г. непалските власти да въведат строги ограничения за алпинистите, включващи се в експедиции за изкачването на върха. Те възнамеряват да отказват на непълнолетни, неопитни и възрастни алпинисти да правят опити за изкачване.

Експедициите до върха са значителен източник на приходи за Непал, чието правителство изисква разрешително за изкачване, което може да достигне от $10 000 до $25 000 на човек, отделно другите разноски варират до около $65 000 на човек.

В началото на активния сезон на Еверест Непал е притаил дъх

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах