сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Малкият Гергьовден

4.5.2018 г.

Малцина знаят, че паралелно с Деня на храбростта - 6 май, от 1885 г. до 1919 г. на 27 ноември се е отбелязвал и т.нар. малък Гергьовден.

Всяка година по традиция на 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Той е свързан с Георги Победоносец – един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра и покровител на много страни (в това число и на България) и на редица градове.

У нас Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия от самото й създаване: княз Александър Батнеберг обявява празника с указ номер 5 от 9 януари 1880 г. Първоначално той е бил отбелязван скромно, а по-късно цар Фердинанд му придава по-голяма значимост.

Малцина обаче знаят, че паралелно с Деня на храбростта от 1885 г. до 1919 г. на 27 ноември се е отбелязвал и т.нар. малък Гергьовден. На този ден българската армия печели важна победа в боевете при Сливница по време на Сръбско-българската война.

Битката при Сливница е определяна като бойно кръщение на младата Българска армия тъй като Сръбско-българската война е първата в историята на страната ни след Освобождението и е първата война, спечелена от българите като самостоятелна нация   (във войната не участва нито един руски войник). На наша страна участват само 17 души финландски войници - доброволци и няколко италианци, които са правили жп линията Костинброд-Калотина.

Сръбско-българската война е забележителна със своята краткосрочност и с решителния характер на българското настъпление въпреки огромната разлика в числеността между българските и сръбските части.

През 1919 г. точно на 27 ноември е подписан Ньойският договор, което обезсмисля празнуването на този ден като ден на победата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах