сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

На 3 май 1841 г. Нова Зеландия е обявена за колония на Великобритания

16.3.2019 г.

На 3 май, 1841 г. Нова Зеландия е официално обявена за колония на Великобритания.

Нова Зеландия се намира в югозападната част на Тихия океан, като към територията й спадат два големи и множество по-малки острови .

Историята й започва с полинезийците - първите, които откриват и заселват островите. Документирано е, че първият европейски изследовател, достигнал до Нова Зеландия през 1642 г., е холандецът Абел Тасман. Сто години по-късно британецът Джеймс Кук и французинът Жан Франсоа пристигат почти едновременно на острова. От 1790 г. по крайбрежието се заселват търговци, китоловци и мисионери. Следват много междуплеменни войни.

През 1841 г. Нова Зеландия е официално обявена за колония на Великобритания.

Понастоящем площта на страната е 268 700 кв.км. и има население около 3 320 000 жители. Столица на Нова Зеландия е Уелингтън, а начело е кралицата на Великобритания, представена от генерал – губернатор.

Страната е част от Общността на нациите (наричана в миналото и Британска общност), която включва 53 независими днес държави, които са били част от Британската империя.

По-голямата част от територията на страната е планинска и хълмиста, бреговете на места са разчленени от фиорди. Най-високите планини са Южните Алпи (връх Кук, 3 764 м). В северните територии климатът е умерен. Реките са пълноводни и богати на хидроенергийни ресурси.

Изключително интересни са растителния и животинския свят - голяма част от представителите им не могат да бъдат видени никъде другаде по света, тъй като страната се е откъснала от някогашния голям континент Гондвана преди повече от 80 милиона години и околната среда се е развила в изолация. Много от най-редките растителни и животински видове по света са именно от Нова Зеландия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах