сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Откриха 29 галапагоски костенурки у трафиканти в Перу

21.4.2017 г.

Двайсет и девет костенурки от Галапагос бяха открити у трафиканти в северната част на Перу, които се готвели да ги изпратят към Европа, съобщи Националната служба за горите / Serfor/.

Костенурките са намерени в сандък, обвити с тиксо, в багажното отделение на автобус. Две от тях не са оцелели. От Serfor обясняват, че работят съвместно с полицията за разкриването на международна мрежа за трафик на редки животински видове, минаващ през Перу към европейския пазар.

Гигантските галапагоски костенурки са най-големите сухоземни костенурки в света, могат да живеят над 100 години, но се считат за вид, застрашен от изчезване. Те са защитен вид. Останали са само 11 вида гигантски костенурки в Галапагос, вместо 15 по времето на Дарвин. Преследвани за храна от пирати, китоловци и търговски кораби през 17-ти, 18-ти и 19-ти век, повече от 100 000 костенурки са били убити. Днес са останали само около 15 000 костенурки и за тях островите Галапагос са убежище. Serfor се свърза с еквадорските власти, за да организира връщането на архипелага на 27-те оцелели костенурки. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах