сп. National Geographic - Декември 2018
National Geographic KIDS - Декември 2018

21 април - Рим празнува своя 2770 рожден ден

21.4.2017 г.

Има данни, че територията на днешен Рим е била обитавана още от 12 хилядолетие пр. Хр., но датата 21 април 753 г. пр. Хр. е определена като деня, когато легендарният Ромул е очертал границите на града.

Празникът на раждането на Рим е възроден преди 150 г. с обединението на Италия. Сега всяка година на 21 април по обяд на Капитолия (един от седемте хълма на Рим), в чест на основаването на града, бие специална камбана. 

В периода на своя разцвет, между I век пр.Хр. и I век от Хр. Средиземно море било вътрешно за Римската империя - нейната територия включвала цялото му крайбрежие, както и голяма част от Западна Европа. Тогава редица императори предприели мащабни строежи и в Рим изникнали множество внушителни сгради, дворци и базилики.

Сред тях е и Колизеумът (строен между 70 и 80 г. от Хр. ) – най-големият амфитеатър в Древен Рим, голяма част от който е запазена и до днес. Твърди се, че на арената му са загинали над 500 000 човека и над 1 милион животни.

Емблематичен за Рим е и фонтана Ди Треви (построен през 1762 г. и наречен така, защото свързва три улици), в който ежедневно се хвърлят монети на стойност около 3000 евро. Те се даряват на благотворителната организация Каритас, грижеща се бедни семейства.

Днес историческият център на града – с дворците, статуите, базиликите и многото археологически паметници е включен в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство.

Понастоящем Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове. Жителите му наброяват 2 872 659 души и той запазва важното си икономическо и културно значение, което винаги е имал за Италия и Европа.

Рим е побратимен единствено с Париж и Париж е побратимен единствено с Рим. В официалното споразумение пише: „Само Париж е достоен за Рим, само Рим е достоен за Париж“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах