сп. National Geographic - Април 2018
National Geographic KIDS - Април 2018

Русия предлага виртуална обиколка на арктическа военна база

20.4.2017 г.

Руското министерство на отбраната съобщи, че за първи път предлага виртуална екскурзия из руската военна арктическа база „Трефоил“.

Интернет потребителите вече ще могат да участват в 3D обиколки на съоръжението в рамките на специалния проект на отбранителното ведомство, съобщава агенция Sputnik. Четириетажната сграда се намира на остров Александър в архипелага Франц-Йосиф. Инфраструктурата включва редица съоръжения със специално предназначение, контролни постове, гаражи за военна и друга техника, автономен източник на електричество и други.

В обиколката са включени и помещенията за спане на персонала, столова, фитнес, кино, библиотека, атриум, парник и медицинско помещение, се казва в прессъобщението на руското министерство. В него се посочва още, че базата може да настани до 150 души, които да живеят там в продължение на година и половина.

В интервю за Sputnik руският военен експерт Виктор Литовкин заяви, че арктическата база изпълнява три важни задачи. „Русия разполага своите бази на островите и архипелазите на Арктическия океан, освен всичко друго, и защото така контролира маршрута през Северно море. Освен контролирането, ние също така осигуряваме насочването на търговски кораби и ледоразбивачи от Азия към Европа“, заяви той.

Други причини са и запазването на сигурността на руските петролни и газови залежи в зоната на Арктическия океан, както и предотвратяването на потенциални заплахи от чужди кораби. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах