сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Разкриха загадъчен разлом в гренландски ледник

18.4.2017 г.

В ледника Петерман, един от най-големите в Гренландия, се появи пукнатина, която може да доведе до раждането на голям леден „остров”. Това може да ускори процеса на повишаване на нивото на световния океан, съобщава „Вашингтон пост” (Washington Post).

Пукнатините в ледника са заснети от НАСА в рамките на програмата Operation IceBridge за проследяване на състоянието на арктическите ледове.

Първи обърнал внимание на аномалията холандски учен, който изучавал снимките, направени от спътници. Засега не е установена причината за появяването на пукнатината, но тя се намира в средата, а не, както обикновено, в края на ледника. А това е нетипично, се казва в статията.

Новата пукнатина се появи близо до друг по-голям разлом в ледената маса. Ако двете пукнатини се съединят, то образувалия се разлом ще обхване половината от дължината на шелфовия ледник, което може да доведе до отцепване на част от него.

През 2010 и 2012 година от този ледник вече се отделяха ледени „острови”, като площта на един от тях надвишаваше 250 кв. км, напомня „Вашингтон пост”.

Според Янсен Бокс от Геологическата служба на Дания и Гренландия, площта на откъсващата се част от ледника, ако това се случи, ще бъде от 130 до 180 кв.км. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах