сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Индийските реки Ганг и Ямуна получиха права като живи човешки същества

21.3.2017 г.

Две от индийските реки, смятани за най-свещени, но и за най-замърсени в страната, получиха статут на „живи човешки същества” със знаково съдебно решение, което може да помогне за възстановяването на водните басейни.

Решението за предоставяне на нов статут на Ганг и притока й Ямуна беше обявено няколко дни след като Нова Зеландия първа в света предостави сходни права на река, смятана от маорите за техен прародител.

Върховният съд в хималайския щат Утаракханд, където извира Ганг, обяви, че на двете реки се предоставя статут на „живи човешки същества” и съответните им юридически права, което означава, че всяко посегателство над двете свещени за близо милиард индийци реки, включително и замърсяването им, ще се счита за посегателство срещу човек и така и ще се третира в съда.

„Положението налага извънредни мерки за запазване и съхраняване на тези реки”, пише в мотивите на съда.

Ганг е най-дългата и най-свещена река в Индия и преминава през 2 500 км в Северна Индия, преди да се влее в Бенгалския залив. Но водите й, в които поклонници ритуално се къпят и разпръскват праха на мъртвите, са силно замърсени с отпадни води и индустриални отпадъци.

Индийският премиер Нарендра Моди обеща по време на предизборната си кампания да съживи Ганг, като дори назначи специален министър с такъв ресор, но три години по-късно резултатите не са изцяло положителни. /АФП, РИА Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах