сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Лондонски туроператор организира туристически експедиции до останките на „Титаник“

20.3.2017 г.

Повече от век след потъването на кораба „Титаник“, неговата история продължава да пленява хората от всички краища по света.

И макар отдавна да има официална версия за инцидента, апетитите към изследването на кораба не са потънали на дъното на океана. Лондонска туроператорска компания дори се възползва от интереса, организирайки туристически експедиции до останките на лайнера, пише „Дейли Телеграф“.

Още през 2018 г. „Блу марбъл прайвът“ ще пусне офертите за екскурзиите на дълбочина 4000 метра под водата в Атлантическия океан. Групата на привилегированите вероятно ще е доста малка, тъй като посещенията ще бъдат скъпи – около 105 000 долара на човек.

Преди дни стана ясно, че причината за потъването на злощастния кораб може да е пожар в трюма за въглища. Така поне твърди британският журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба. Според Молони пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън. В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици.

Журналистът, както пише „Индипендънт”, успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на „Титаник”. По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди.

Специалистите потвърдили, че те с голяма вероятност са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера. Собствениците на съда, както твърди Молони, знаели за пожара, но скрили факта от пътниците. На екипажа било заповядано да мълчи за инцидента. Заради температурното въздействие на огъня обшивката на кораба на определено място се е нагряла до температура около 1000 градуса по Целзий, губейки до 75% от здравината си, което направило стоманата много чуплива.

Когато на петия ден от пътешествието „Титаник” се сблъсква с айсберга, обшивката не издържа и в борда се появява огромна пробойна. Именно заради това, както твърди журналистът, айсбергът не трябва да бъде смятан за единствен виновник за катастрофата.

Презокеанският лайнер "Титаник" потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг. Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1 316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2 207 човека. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват.

Крушението на "Титаник" е една от най-големите по брой на жертвите морски  и транспортни катастрофи в историята. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах