сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Съборът в Копривщица официално беше вписан в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство

22.2.2017 г.

На 21 февруари 2017 г. на тържествена церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж Копривщица получи сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

 "Съборът в Копривщица е петият елемент, включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство - след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", подчерта Ирина Бокова

Според Бокова нематериалното културно наследство е душата на всеки народ, а създаваните векове наред обичаи, занаяти, песни и танци формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение, и като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството те трябва да бъдат съхранявани и предавани на бъдните поколения.

Вече 50 години Съборът на народнототворчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време в събора участват около 10 000 души от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор. В своята история съборът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах